Bivakkeren

De Vallei van de Bruche nodigt uit om elke dag door de prachtige landschappen van het massief van de Vogezen te wandelen, om frisse lucht in te ademen en eenvoudigweg tijd in de natuur door te brengen. Bij zonsondergang vindt u plaatsen waar u de nacht eenvoudigweg kan doorbrengen onder de blote hemel in harmonie met de natuur. Bivakkeren wordt gedoogd bij strikt respect voor de natuur.

Neem enkel uw herinneringen mee en laat geen sporen na.

Bivakkeren is een ervaring waarbij u “door de natuur gehuisvest wordt” in de strikte zin. Neem als welwillende gast enkel herinneringen mee en laat geen sporen na! Alleen zo kan deze praktijk duurzaam gedoogd worden.

Overzicht van de regels:

Het bivak is een kampplaats voor (een) rondtrekkende wandelaar(s). Bivakkeren is enkel toegelaten van zonsondergang tot zonsopgang.
Het is een tijdelijke verblijfplaats voor maximum een nacht, waarna u uw tocht voortzet.

Bivakkeren gebeurt op risico van de wandelaar. Het wordt enkel toegelaten waar het niet specifiek verboden is.
In onze streek is het verboden te bivakkeren:

  • in wouden, bossen en parken die geklasseerd zijn als in stand te houden of te beschermen, zoals natuurreservaten (bijvoorbeeld een Natura 2000-zone)
  • in gemeenten met een gemeentelijk besluit waarbij de praktijk in de gemeente verboden is
  • op openbare paden en wegen.
  • op minder dan 200 m van een plaats waar drinkwater onttrokken wordt,
  • op minder dan 500 m van een historisch gebouw dat geklasseerd is of tot het erfgoed behoort,
  • op alle geklasseerde sites in de zones ter bescherming van natuurlijk erfgoed,
  • privépaden en -wegen (waarbij de eigenaar uitdrukkelijk zijn toestemming moet geven).
  •  

Ter herinnering: Vuur maken is ten strengste verbonden in wouden en op minder dan 200 m van een woud.

Hieronder vind je een kaart met de toegestane bivakplaatsen in de Bruchevallei, evenals de identificatie van beschermde gebieden, waterpunten, verfrissingspunten, picknickplaatsen en schuilhutten.

LET OP: Deze informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Met name de beschikbaarheid van waterpunten of de toegang tot bepaalde bosgebieden tijdens perioden van droogte kunnen onderhevig zijn aan veranderingen. Neem voor vertrek contact op met het gemeentehuis van de betreffende gemeente, raadpleeg de geldende prefectorale besluiten of het weerbericht voor het bos.

  • OpenTopoMap
  • Google map

Niet-contractuele en niet-reproduceerbare informatie.

Meer informatie over beschermingszones (Frans):

 

Wij raden u aan om uw trektocht met behulp hiervan zorgvuldig voor te bereiden en om in de mate van het mogelijke vooraf de Office national des forêts [Nationale Dienst voor Bosbeheer] in Schirmeck (bois.schirmeck@onf.fr – 03 88 47 49 87) op de hoogte te brengen van uw route en van de etappes waarbij u van plan bent om te bivakkeren.