📢 Nieuw! “Hel’eau la Bruche”, een geolocatienetwerk van waterpunten om je waterfles te vullen!

De velobruche
Of hoe je van een fietsroute een fietservaring maakt!

Een groot project

Naast het plezier en het gebruik dat toeristen en omwonenden eraan kunnen beleven, is een fietsroute een echte hefboom om het toerisme in een regio te bevorderen en te communiceren.

Bruche vallei fietsroute - La Vélo Bruche

Tot nu toe ontbrak het de valleifietsroute aan een naam en een effectief visueel communicatiemiddel.
Nu wel! Sinds begin dit jaar heet de fietsroute van de Bruchevallei “la vélobruche” en heeft ze haar eigen logo, een gedeponeerd handelsmerk dat haar meer zichtbaarheid naar buiten toe geeft en haar identiteit uitdrukt.
Daardoor maakt hij nu deel uit van de cirkel van fietsroutes en fietspaden in de Elzas.
Nu is het tijd voor een hogere versnelling: de aantrekkelijkheid van een fietsroute hangt af van de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur…
Dit is het doel van het mobiliteitsplan dat is gelanceerd om deze fietsroute te verbeteren door het onthaal en de ervaring voor toeristen en dagjesmensen te verbeteren. Met andere woorden, het doel is om de voorwaarden te scheppen waardoor de reiziger wil stoppen en de tijd wil nemen om de sites en het gastronomische en natuurlijke erfgoed van de vallei te ontdekken. Het doel is om van de Bruche-fietsroute een bron van economische spin-off voor de regio te maken. Het mobiliteitsplan is gericht op liefhebbers en gebruikers van lokaal en langeafstandstoerisme in de geest van een “autovrije vallei”.

Bruche vallei fietsroute - La Vélo Bruche

De ontwikkeling van het plan bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Een stuurgroep, bestaande uit gebruikers, verkozenen, socio-professionals en technici die gespecialiseerd zijn in zachte vervoerswijzen, werkt momenteel samen met de Communauté de communes, en gebruikmakend van de expertise van het ADT en het CEA, aan de ontwikkeling van specifieke bewegwijzering bij culturele en toeristische bezienswaardigheden, vrijetijdsvoorzieningen en aanvullende voorzieningen langs de fietsroute: bewegwijzering naar servicepunten, voorzieningen, waterpunten, lang- en kortparkeerplaatsen, oplaadpunten, zelfreparatiewerkplaatsen, enz. .. Deze eerste verbeteringen aan de Bruche-fietsroute zijn gepland voor 2023-2024, terwijl het CEA het laatste, nog niet voltooide deel van het fietspad met exclusieve rechten tussen Saint Blaise la Roche en Saulxures zal voltooien.
  • De tweede fase is de ontwikkeling van een “deur-tot-deur” trein/fietsroute, d.w.z. het ontwerpen van een veilig en vlot “naadloos” klantentraject van en naar de stations, waarbij verschillende zachte vervoerswijzen voor bezoekers worden gecombineerd: lopen, fietsen en het vergemakkelijken van lokale actieve mobiliteit: woon-werkverkeer. Deze route zal passende faciliteiten en diensten in de nabijheid van de stations bieden, zoals beveiligde fietsenstallingen en oplaadpunten.
Mutzig station, vlakbij de fietsroute van de Bruchevallei - La Vélo Bruche

In de toekomst zal het mobiliteitsplan leiden tot de aanleg van verbindingen met lokale fietsroutes die al in gebruik zijn of nog ontwikkeld moeten worden naar de naburige valleien, kant-en-klare fietsvakantieaanbiedingen…

De Dienst voor Toerisme werkt al hard aan een autovrij vrijetijds- en vakantieaanbod!

Photo credits: © B. Salmanski ADT