📢 Nieuw! “Hel’eau la Bruche”, een geolocatienetwerk van waterpunten om je waterfles te vullen!

Vrouwen in boerenherbergen

Als we aan een boerenherberg denken, denken we aan een goede maaltijd op de boerderij… Vaak vergeten we dat achter dit beeld de essentie van een boerenherberg schuilgaat. Van het clichĂ© van de chef-kok naar de micro-ondernemers van het platteland, de bedrijfsleiders. Laten we kennismaken met 4 vrouwen – en ja, in de vallei zijn er vrouwen die “de ketel laten koken”, die het terroir in hun hart dragen en, waar we niet bij stilstaan, bijdragen aan het onderhoud en behoud van onze kostbare landschappen.

Colette, 53 jaar, uit Natzwiller : zij vestigde haar boerderij in 1993 op het landgoed en binnen de muren van een voormalige textielfabriek die oorspronkelijk was omgebouwd tot hotel. Op 13 hectare grond kweekt ze niet minder dan 1.500 scharrelkippen: hanen, ganzen, kippen, parelhoenders en eenden, en ze runt een herberg met 75 plaatsen met de hand van een meester. Haar man is haar partner in crime. Naast de verzorging van het erf besteedt Colette haar tijd aan de verwerking van de producten van de boerderij tot terrines, foies gras, conserven, siropen en andere huisgemaakte specialiteiten. Colette heeft een echte passie voor koken met planten, die ze in het voorjaar plukt om de smaak van haar gerechten te versterken. Naast haar talent als kok is ze een volleerd natuurgeneeskundige. Voor Colette is er geen tijd om op te staan en geen tijd om naar bed te gaan. De natuur bepaalt het tempo van haar dagen. Bij Colette heeft elk gerecht en elke plant een verhaal te vertellen… en ze laat nooit na dat aan tafel te vertellen.

We kunnen het niet laten: baeckeofe met gevogelte, huisgemaakte zwarte bos, enz.

Ferme auberge du Charapont in Natzwiller – + 33 (0)3 97 98 46

Colette in haar tuin bij de herberg van de Charapontboerderij
Boerenkaas taart

Isabelle, 52 jaar, uit Le Bambois in Plaine : sinds 2005 staat ze samen met haar man aan het hoofd van een boerderij van 60 hectare met een kudde van 60 Limousin-koeien, een vijftigtal varkens en een herberg met 75 plaatsen aan de rand van het bos… Ze is van jongs af aan ondergedompeld in de horeca en de landbouw (ze kookte al op 10-jarige leeftijd). Net als haar collega’s is ze de belichaming van multi-tasking: boer, slager, kok, boekhouder, herbergierster, schoonmaakster en … huisvrouw. Haar dag begint om 5 uur ‘s ochtends met het papierwerk en eindigt sommige avonden als de laatste gasten van tafel gaan… En “als het nodig is”… komen de kinderen een handje helpen.

We kunnen het niet laten: goddelijke charcuteriegerechten, kalfsoester en aardappelpannenkoeken in landelijke stijl.

Ferme auberge du Bambois in Plaine – + 33 (0)3 88 67 60 82

Corinne, 53 jaar, uit Ranrupt : zij heeft de boerderij en de 40 ha van het familiebedrijf in 1998 overgenomen. Ze fokt pluimvee, Schotse en Vosse runderen, varkens en lammeren. Haar team bestaat uit haar zoon, aan wie ze haar passie en de kneepjes van het vak heeft doorgegeven, en wanneer haar agenda het toelaat, haar compagnon. s Morgens melken en de dieren voeren, dan de producten van de boerderij verwerken tot kaas, room, boter en vlees. Daarna gaat ze direct naar de kachels van de herberg, om zich vervolgens bij de eerste bezoekers te voegen, die ze hartelijk welkom heet, en in de eetzaal helpt ze mee om alles in goede banen te leiden… En laten we het onderhoud van de moestuin niet vergeten, want een boerenherberg is echt “van veld tot bord”. En als de dag ten einde loopt… terug naar de koeienstal om te melken en te voeren. En als er geboortes in de stal zijn, staan we ook ‘s nachts op. Een hele dag!

We kunnen het niet laten: de coq au vin en de smeltzachte aardappelen.

Ferme auberge du Promont in Ranrupt – + 33 (0)3 88 97 62 85

Buiten eten in de herberg van de Promont boerderij
Ferme-auberge du Ban de la Roche

VĂ©ronique, 61 jaar, woont in Bellefosse : en runt sinds 1991 haar boerderij en herberg van 60 hectare. Haar veestapel omvat 30 Limousin runderen en enkele varkens. Ze wordt omringd door een ijzersterk team: haar zoon, haar schoondochter en haar man. VĂ©ronique viel op 14-jarige leeftijd in de kookketel en hoewel ze het grootste deel van haar dagen doorbrengt met het bereiden van smakelijke gerechten, legt ze ook de hand aan de slijpsteen, of liever gezegd aan het snijden en verwerken van vlees, en zorgt ze ervoor dat haar vijf gastenkamers brandschoon en comfortabel zijn. Haar dagen beginnen ‘vroeg’ en eindigen vaak als de laatste gasten naar bed gaan, dus ‘stipt’…

We kunnen het niet laten: de “beef carrots” en de huisgemaakte gebakken aardappelen

Ferme auberge du Ban de la Roche in Bellefosse – + 33 (0)3 88 97 35 25

Tot slot … Heren, neem geen aanstoot, maar ze zijn een “hoed” waard! En via hen, “petje af” voor allen die de kleuren van de Bruchevallei dragen en hun onvergelijkbare kunst van entertainen.
08 maart: Vrouwendag!

Voor meer informatie: www.bruchevalley.com

Fotocredits: © OTVB / Stéphane SPACH